Zingen tijdens de zomerstop

Gepubliceerd op 30 juni 2024 om 21:36

Zhena, ons vrouwenkoor, repeteert van september tot juli. Dat betekent twee maanden zomerstop. Kan ik zo lang zonder zingen?! Dit is wat ik ga doen om goed bij stem te blijven in de zomer.

Door: Ariënne - koorlid sinds 2023

Ik kijk er niet naar uit, twee maanden niet repeteren met het koor. Het is mijn ontspanning; elke week laat ik alles even achter op werk en thuis. Ik hoef dan alleen maar te denken aan niet vals proberen te zingen. Maar hoe pak ik die ontspanning dan in de zomer? En hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste noten blijf inzetten zonder begeleiding? Ik heb het volgende bedacht.

1. Zing met alles mee

Ik luister veel muziek. En vanaf nu komt daar ook meezingen bij. Toto, Taylor Swift of Twisted Sister, alles zing ik mee om de technieken die ik van de dirigent heb geleerd, te blijven oefenen. Iets scherper, voldoende ademsteun blijven houden, houd de O's luchtig. Kan ik misschien de tweede stem erbij zingen? Gewoon maar proberen. Alles om het zingen erin te houden.

2. Opnames terugluisteren

Onze dirigent neemt altijd de verschillende stempartijen apart op. Deze kunnen wij als koorleden dan luisteren en oefenen. De mezzo-partijen zet ik in een playlist op Spotify. Op deze manier kan ik oefenen terwijl ik deze zomer naar werk fiets, de was opvouw of op het dakterras aan het zonnen ben.

3. Naar de muziekdemonstratie op 3 juli

De gemeente Utrecht heeft het plan om in 2025 de basissubsidie amateurkunst stop te zetten. Dat is niet best voor ons koor, want wij ontvangen ook deze subsidie. Daarom doen wij mee met de muziekdemonstratie op 3 juli, die georganiseerd is door de initiatiefgroep Utrechtse koren. Op deze manier help ik amateurkunst in Utrecht overeind te houden, en kan ik blijven zingen. Win-win!

Wil jij helpen de subsidie te behouden?

Maak jouw eigen website met JouwWeb