Ik kan wél zingen

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 22:14

Zingen doe ik al sinds ik klein was. Meeblèren met de radio in de auto op weg naar oma, alle cd's van m'n vaders eindeloze collectie af gaand of zelf domme melodietjes verzinnen terwijl ik stofzuig. Als het maar leuk klinkt. Maar mooi zingen, dat is een ander verhaal. Dat kwam pas nadat ik bij Zhena kwam.

Door: Ariënne - koorlid sinds 2023

Op een dag zag ik een oproepje op Instagram. Mijn oud-collega zingt in een vrouwenkoor in Utrecht. Ze zochten nog leden. De radartjes gingen draaien.

Ik zing best wel vaak, maar alleen in mijn eigen bubbeltje. Onder de douche, mee neuriënd met de radio of weggestopt tussen 10.000 andere meezingers bij een concert. Ik vind zingen wel ontspannend. Gebruik het om na een stressvolle werkdag te ontladen. Maar nee, ik kan niet zingen.

Ik doe altijd vol enthousiasme mee met karaoke, want ik heb ongeveer evenveel schaamte als zangtalent. Hoewel ik mijn voorkeuren heb, luister ik naar een breed scala aan muziekgenres. Als het maar geinig is om mee te zingen. Maar nee, ik kan niet zingen.

Koorlid staat bij een lessenaar zonder bladmuziek.

Ik vind het heel gaaf als een koor spontaan optreedt op Utrecht Centraal. Vol bewondering sta ik even stil, zodat ik kan luisteren naar die briljante samenzang. En kennen jullie Glee nog? Dat keek ik vroeger, schaam ik me niet voor! Maar nee, ik kan niet zingen.

Ondanks dat ik dacht niet te kunnen zingen, heb ik mijn oud-collega een berichtje gestuurd. Een week later stond ik in de repetitieruimte in te zingen met "noem Mona Lisa mooi". En klungelde ik mee met If I Ain't Got You van Alicia Keys, dat het koor al helemaal in de stembanden had. Maar wat genoot ik. Ik bleef.

Nu zijn we bijna een jaar later. We zijn nu zo'n twintig liedjes verder en ik heb ontzettend veel geleerd. Technieken, oefeningen en naar elkaar leren luisteren. En kan ik nu zeggen: ik kan wel zingen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb